Hoppa till sidans innehåll

USM Borås 2017

14 FEB 2017 15:37
Gustav tävlar sprint på USM i Borås 2017
  • Uppdaterad: 14 FEB 2017 20:25

Gustavs målgång i sprintfinalen gav honom ett Silver i USM

Ungdoms SM i Borås blev ett minne för livet. Det var något vi verkligen hade sett fram emot hela vintern. Vi tyckte att det skulle bli så kul att få komma iväg och tävla en stor tävling där hela Sveriges 15-16 åringar samlas för att tävla. SM är stort och spännande och en upplevelse att vara med om. Det ger också erfarenhet av att tävla i större sammanhang. Det är nu alla vill må som bäst och "känna sig iform"

Det är i sig en vinst att kunna delta och vara frisk just den här helgen. Gustav Pålsson var den enda ungdomsåkaren som anmälde sig till USM från vår förening. Gustav ville så gärna mäta sig mot grabbarna han mött tidigare på ICA cup i Ulricehamn. Det blev en lång bilresa innan vi slutligen nådde Scandic hotell i  Borås. Vi startade kl 12,30 onsdagen den 8 februari och var framme 23,00 i Borås. Det blev bara ett stopp på hela resan och det var middag i Mora.

 Under torsdagen var det test av banor, skidtest och lagledarmöte samt invigning av USM. Så roligt att träffa alla igen. På fredagen startade USM med 15-åringarnas distans lopp över 5 km. Det var fristil rakt igenom alla tävlingar hela helgen.

 Gustav startade långt bak i fältet. 80 st H 15 hade anmält sig. Banorna blev lösa allt eftersom tävlingen pågick. Inte så konstigt med tanke på att det var en 2,5 km slinga alla skulle varva 2 eller 3 varv. Gustav åkte mycket fint och energisnålt, det ser så otroligt lätt ut när han åker som om han inte gjort annat i livet. Med en fantastisk balans, timing och känsla för skidåkning slutade Gustav 2.a i sin första SM tävling, endast 1.6 sek från guldet. Vann gjorde Nils Bergström från Domnarvet och på tredje plats Albin Åström Bodens SK. Starkt gjort och på hotellet fick vi sedan fira honom med god middag på restaurang Pinchos.

 Extra trevligt var det såklart att vi fick sällskap vid bordet av Stugun och ÖSK gänget. Det blev tidig kväll och ny uppladdning inför lördagens sprint tävling. I sprint är det de 30 bästa som går vidare till kvartsfinal. Gustav gjorde ett kanonlopp i prologen över 800 m och slutade 2,a efter Viktor Lindqvist, Boxholm Ekeby Skidklubb. Han har tidigare visat att han är en snabb skidåkare då han vann sprinten på ICA Cup i fjol. Gustav var nu bara 0,64 sek efter Viktor. Kvartsfinal och semifinal var inga problem för Gustav. Tryggt och säkert åkte han i ledning från start till mål. Så kom finalen där vi hade Gustav, Nils Bergström, Edvin Anger, Rasmus Vesterlund, Albin Åström och Viktor Lindqvist. Sex starka duktiga grabbar som skulle göra upp om pallen i SM. Gustav tog starten och gick ut i ledning. Edvin gjorde ett ryck på banan och gick om Gustav, men Gustav hade mer att ge och skulle försöka gå om men då hakade ena skidan i Edvins stav och Gustav fick göra en halv halt. Det gav Edvin lite extra försprång så även om viljan att vinna fanns där så fick Gustav se sig slagen över mållinjen med fotofinish. Det saknades en dm från Guldet. En SM medalj kan ingen ta ifrån en! Det är starkt och det är duktigt och det är också roligt att känna att man är med i matchen. De förberedelser man hade gjort var rätt och bra och det räckte ända till ett Silver. Stort Grattis Gustav, Du är bäst! Tack till Borås för tävlingarna och Tack till de som var inblandade i Gustavs framgång i spåren. Vi ser fram emot fler spännande dueller grabbarna emellan. Tack till Rolf Zetterberg photo för fantastiska bilder även Tack till Mikael Hedström som fångat många fina ögonblick med kameran. Vid pennan/ Åsa

 

Skribent: Åsa Pålsson
Epost: This is a mailto link

Fyrås Trä

 

 

Postadress:
Utrikes Skidklubb - Skidor
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Besöksadress:
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Kontakt:
Tel: 064430028
E-post: asapalsson2000@yahoo...

Se all info