Hoppa till sidans innehåll

Tour De Fyrfasen 2011

10 JAN 2011 09:59
Hede, Vemdalen, Åsarna och Ytterhogdal på 4 dagar.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:04

 

Nu är vi hemma efter en intensiv tävlingshelg med 4 tävlingar på fyra dagar, nämligen Tour De Fyrfasen i Härjedalen. Vi fick med oss många åkare från Utrikes Skidklubb. 7 åkare tävlade hela touren och så kom det ytterligare 9 åkare som tävlade delar av touren.

 Första delen var i Hede. Här var det fristil. Snön yrde hela dagen men det var inga problem med temperaturen. Åkarna anlände från flera olika håll. Några åkte ända hemifrån på morgonen och andra hade ordnat med boende hos bekanta. Tävlingen i Hede flöt på mycket bra med fina framgångar från klubben! Alla knattar är också så härliga att skåda där de flyger fram i snöyran. Deltagare den här dagen var Ludvig Millestu, Ebbe Abrahamsson Gjersvold, Isac Morin, Gustav Pålsson, Henrik Millestu, Gabriella Pålsson, Gry Abrahamsson Gjersvold, Victor Engvall och Hampus Millestu.

 

Del 2 var kvällstävling i Vemdalen. Det fortsatte snöa men stämningen i Vemdalen var på topp. Elljusspåret lyste upp och bjällrorna klingade så glatt bland publiken. Nu var det klassisk stil som gällde och nu kan man nästan säga att spåren hade snöat bort totalt. Även denna deltävling skördade medaljer till Utrikes Skidklubb. Vi hade samma deltagare på kvällen som på dagen.

Dag 3 var det vilodag. Då passade vi på att åka in till Åsarna för att åka banan som vi skulle tävla på den tredje deltävlingen.

Del 3 Åsarna. Nu var temperaturen inte alls vad den borde vara. -25 grader nere i Åsarnas by. Först fick vi besked att tävlingen var framskjuten en timma. Starten skulle vara vid Åsarnas gamla kyrka och knattarna skulle tävla nere vid stadion.  Då det fortsatte vara kallt valde arrangörerna med Jnne Ottosson i spetsen att starta knattarna vid gamla kyrkan. Nu var det Hans Stjerna som tog täten och vann sin klass H 0-8 år. Efter han kom både Samuel Hessling och Ludvig Millestu glidande. I D 0-8 klassen startade Hanna, Ines och Maja. Ute på banan stod Wassberg och hejade och när Carina och jag kom åkande med de minsta barnen sa han -Är ni de sista som kommer? I mål fick barna varsin mössa.

Temperaturen nere vid stadion var fortfarande runt 15 grader, så vi fick inte starta förrän kl 13.00. Vi var ändå glada att det överhuvudtaget gick att köra tävlingen för det var verkligen på gränsen bitvis efter banan. Idag var det masstart klassisk stil.

 Gustav var den första Utrikesåkaren vi kunde se från stadion. Alla hjälptes åt att plinga med våra bjällror. Därefter kom de en efter en, Isac, Agnes, Henrik, Gabriella, Victor, Hampus och Joel. Det hade varit en del krångel vid starten då bössan hade klickat precis när Agnes skulle starta i D10. Några stack iväg och några stannade kvar på start linjen. Ja det är ju sådant som händer men visst blir man stressad. Joel Hessling H14 gjorde en jätte fin tävling idag. Han åkte så fint den långa långa uppförsbacken mot mål. Grattis till er alla!!

Sista dagen Del 4 i Ytterhogdal. Härligt väder med nysnö och en temperatur på nån minusgrad mot 0. Knattarna startade kl 10.30 och vi hade Ebbe och Ludvig på startlinjen. Ebbe var först ut ur stadion och höll sin ledning ända in i mål. Vid målet stod Svt och filmade och intervjuade honom då de ville göra repotage i TV. Spännande!

Idag var det jaktstart och fristil och det innebar att Gustav fick gå ut först av alla då han vunnit sina tidigare deltävlingar. Han utökade sin ledning och stod som totalsegrare i hela touren. Isac Morin gjorde en fin insats i alla tävlingarna och hade ett stort stöd av alla nära och kära runt omkring, likaså Henrik Millestu i H11 som vrickade foten i Åsarna men ändå lyckades genomföra hela touren. Bra kämpat killar. Gabriella gick ut 12 sekunder före Julia Albertsson från Stugun. Även Gabriella slutade som totalsegrare. Victor Engvall fick starta som delad trea och taktiken var klar långt före start. Han skulle gå ut bakom den andre åkaren från funäsdalen och ligga i rygg. Ingen kunde ana den dramatik som snart skulle följa. In på upploppet kommer båda killarna. Victor i ytterkurva något bakom. Den andre åkaren försöker så passera Victor genom att åka in före han i spåret. Då händer det som är så förarjligt på ett upplopp. Åkarna krokar i varandra och den andre killen faller rejält. Victor klarar sig bättre och fick stå själv som bronsmedaljör i touren. Det du minnsann!!

Gry Abrahamsson Gjersvold som inte deltog i Åsarnas tävling fick starta som femte flicka i D 12. Det blev ett riktigt kraftprov för Gry! Först körde hon om två flickor på första varvet. Sedan var det en bit kvar att avancera upp en placering till. Men Gry klarar det mesta hon. Hon fick stå som silvermedaljör i Tour De Fyrfasen. Grattis! Nu återstod bara en åkare kvar. Hampus Millestu i H 13. Han startade som tvåa efter Arvid Jonsson från Duved. Bakom honom jagade Elliot Edvinsson, Brunflo. Idag lyckades inte Hampus riktigt hålla undan från Brunflokillen men fick en fin bronsmedaljör i Ytterhogdal.

Riktigt roligt med så intensiva dagar på jullovet. Nu har vi bara några dagar till nästa kraftprov. Stafett i Järpen på fredagkväll, tätt följd av en sprint på lördag. Tack till alla goda vänner, nära och kära för att ni stöttar oss! 

Stort GRATTIS till alla Utrikes åkare som åker så fint!

 

Skribent: Åsa Pålsson

Fyrås Trä

 

 

Postadress:
Utrikes Skidklubb - Skidor
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Besöksadress:
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Kontakt:
Tel: 064430028
E-post: asapalsson2000@yahoo...

Se all info