Hoppa till sidans innehåll

Folksam Cup 2017

15 MAR 2017 14:35
  • Skapad: 15 MAR 2017 14:35

Folksam Cup blev ett minne för livet liksom en erfarenhet för flera av oss i klubben. Jonas som vallade skidor och Conny som skidtestsekreterare i det viktiga och duktiga vallateamet " Antes valla team" Själv var jag en av två kaptener samt att vi från Utrikes hade Agnes Stjerna som ung ledare. Inte att förglömma våra två aktiva adepter som skulle göra jobbet ute i skidspåret. Gustav Pålsson och Isac Morin. Båda våra 15-åriga grabbar har under hela säsongen visat en jämnhet i resultatlistan på våra uttagningstävlingar. Tillsammans med Gustav Hedström och Aksel Halvarsson blev de båda uttagna att representera Jämtland Härjedalen på Folksam Cup i Torsby v 9.

Karin Bångman från Offerdal var min andra hälft när det gäller kaptensrollen. Vi hade planerat bussresa med Alsen buss från ICA Maxi i Östersund kl 09.00 på Torsdag morgon. Själv var jag på plats i Östersund redan vid 08.00. Jag och Agnes passade på att handla lite fika och frukt till bussresan. Vi rullade iväg med truppen och hämtade upp Wilma Johansson i Åsarna och Enja Jonsson i Ytterhogdal. Kl 13,10 var vi framme i Mora för vårt mat stopp. Karin hade förbokat mat på Mora strand och kök och det var god lunch buffé. Vid fyra tiden kom vi fram till Torsby och då åkte vi direkt upp till vallaboden som JH hade fått tilldelat. Det var lifthuset till slalombacken och Ante som vallachef välkomnade oss fint vid ankomsten. Vi checkade in på Stjerneskolan och det visade sig att JH endast fått ett litet klassrum där alla skulle sova. Efter lite övertygelse fick vi SK Bore att förstå att vi behövde ett klassrum till. Vi fördelade oss enligt följande att 01 flickorna fick ett litet rum för sig själv tillsammmans med oss två kaptener och i det andra klassrummet låg alla övriga tillsammans med Agnes som ung ledare. Det fungerade fint och det blev en bra lösning. Maten serverades i matsalen som låg alldeles intill och betyget på maten var bra, helt ok men med något dålig variation på frukost bröd och pålägg och lite halvfabrikats varning.

Man kan ju förstå att det är svårt att servera högklassiga råvaror men jämtlänning som man är vill man äta det bästa. Vädret under helgen var varienrande, alltifrån sol och fina spår till snöoväder och obefintliga spår. Lagledarmötena var omfattande och långa. Det var mycket information att anteckna. Tävlingarna började med en tekniksprint i fristil där Gustav segrade i klassen Herrar 15 med 2 sekunder före Victor Lindqvist Östergötland. Isac blev delad 35.a av hela 61 tävlande. Grattis killar, mycket bra kört.

 Dag 2 var det prolog på morgonen. En fristils bana på 2.5 km där Gustav kom 2.a efter Nils Bergström Dalarna. Gustav var 4.0 sek efter Nils. Trea Edvin Anger också han Dalarna. Isac blev 29.a 54 sek efter ledande Bergström.  Det blev en härlig jakt att se fram emot på eftermiddagen.

Fredag kväll var det invigning med fackeltåg till torget i Torsby då kommunalrådet höll ett kort tal och lyckönskade alla på tävlingarna.

Jaktstarten var klassisk stil. Det började snöa allt mer. Vallateamet jobbade på för fulla rör för att få de bästa resultatet. Gustav gick hårt ut i jaktstarten och kämpade otroligt bra. Redan efter några hundra meter var han ikapp Nils Bergström. Första varvet gick skidorna fint men Gustav hade lite otur med fästet och skidorna i inledningen på det andra varvet och började tappa på Bergström. I mål var Gustav 13.8 sek efter men var mycket glad att det räckte hela vägen till en andra plats på Folksam Cup. Trea blev Edvin Anger och fyra Isak Garvé även de från Dalarna. Isac åkte upp sig i jaktstarten från 29.e plats till 24.e plats och det var vi så glada för. Ett mycket bra race av Utrikes Grabbarna! Grattis till JH! På lördag kväll var det kamrat middag med tacobuffé och förläsning. En jätte trevlig kväll för oss alla.

Söndag och stafetter där många poäng skulle delas ut. Gustav och Isac åkte båda lång stafett. Gustav första sträckan i ena laget och Isac tredje sträckan i det andra laget. Gustav fick bra lottning av startspår och hamnade längst fram. Emanuel som startade i Isacs lag hamnade lite längre bak bland alla lottade lag. Gustav växlade som tredje lag bakom Norrbottens Pål Jonsson och Dalarnas Alfred Eriksson båda 01-killar. Märta gick ut efter Gustav och sedan var det Oscar Åslund och avslutande Tilde Bångman. Laget slutade 2.a efter en makalös upphämtning av Bångman på slutsträckan.  Grattis JH!

Emanuel i Isacs lag växlade till Enja Jonsson som växlade till Isac och så Julia Nilsson på sista sträckan. Laget slutade på en 18.e plats av 31 lag totalt i långa stafetten.

JH blev 3.a i årets distriktskamp efter Dalarna och Norrbotten på andra plats.

Riktigt spännande och roligt har vi haft. Många glada ungdomar som jag är mycket stolt över.

Vi packade ihop våra saker i klassrummen och sopade ihop på golven. Vallaboden städades ur och skidorna packades i fodral. Bussen gick runt fyra från Torsby och vi hade inplanerat stopp i Sveg på vägen hem. Där hade vi bokat middag på Hotell Mysoxen som höll öppet för oss även om de egentligen hade stängt. JH fick fruktkorgar ett par stycken i pris samt en soda streem som lottades ut i bussen bland våra ungdomar. Karin åkte till Stckholm för jobb och jag följde ungdomarna i bussen på vägen hem tillsammans med Mikael Hedström som har tagit alla fantastiska bilder under hela resan.

Tack till Jämtland Härjedalen och hela vallateamet. Tack till SK Bore och Torsby för trevligt arrangerad tävling och tusen tack till alla ungdomar som gör det här möjligt att vi med stolthet får representera vårt län på detta fina sätt. Tack till Agnes som ung ledare och till alla föräldrar som hjälper till. / Åsa

Skribent: Åsa Pålsson
Epost: This is a mailto link

Fyrås Trä

 

 

Postadress:
Utrikes Skidklubb - Skidor
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Besöksadress:
Åsa Pålsson, Böle 235
83070 Hammerdal

Kontakt:
Tel: 064430028
E-post: asapalsson2000@yahoo...

Se all info